Ecologische gebouwen

De 5 meest ecologische gebouwen ter wereld
In de loop der jaren is de zorg voor het milieu en de zoektocht naar toepassingen en gebouwen die duurzaamheid en energie-efficiëntie bevorderen, toegenomen. Dit heeft ertoe geleid dat bedrijven in de bouwsector hebben geïnnoveerd om producten te vervaardigen die bijdragen aan het verminderen van het energieverbruik.

Dit is het geval met COOL-R, een product van de Selena groep dat een waterdicht dakmembraan is dat in staat is om meer te besparen op de koelkosten, uw goederen te beschermen tegen mogelijke hoge temperaturen en de levenskwaliteit van het dak van uw gebouw te verbeteren. Dit alles dankzij een product dat zijn hoge emissiviteit en reflectievermogen combineert om de temperatuur tot 70% te verlagen.

Dankzij toepassingen zoals COOL-R vinden we ecologische gebouwen die een verschil maken door gebruik te maken van materialen en toepassingen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Als we daar het gebruik van zonnepanelen, windenergie of het hergebruik van water aan toevoegen, is de energiebesparing veel groter.

Hieronder staan enkele van de groene gebouwen die voorbeelden zijn van duurzaamheid en energiezuinigheid:

Parelriviertoren – Guangzhou
Dit gebouw werd in 2010 in China gepresenteerd en naast het futuristische ontwerp produceert het gebouw meer energie dan het daadwerkelijk verbruikt. Het koelsysteem is uniek en dit maakt het verbruik van de airconditioning minimaal. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een zonne- en windenergiesysteem om het verbruik te verminderen.

Commerzbanktoren – Frankfurt
Dit gebouw in Duitsland is niet alleen een van de hoogste wolkenkrabbers ter wereld, maar was ook een van de eerste die een duurzaam gebouw was. Met een hoogte van 256 meter en een totaal van 56 verdiepingen ontvangt het gebouw lucht en daglicht voor het hele kantoor vanuit een centrale kolom.

EU-bureau voor harmonisatie binnen de interne markt – Alicante
In 2015 is dit complex uitgeroepen tot het meest duurzame in Spanje en Portugal. Het behaalde de maximale score van het BREEAM-certificaat, een erkenning die de COOL-R-applicatie ook heeft. De BREEAM-titel is verantwoordelijk voor de beoordeling van het ecologisch gebruik van de bodem, het welzijn en de gezondheid van het gebouw, de energie, het afval, de vervuiling en de innovatie.

Reichstag – Berlijn
De zetel van het Duitse parlement werd in 1894 gebouwd en in 1995 gerenoveerd om een gebouw te creëren dat gericht is op het verbeteren van het milieu door een combinatie van zonne-energie en mechanische ventilatie.

David Brower Center – Californië
Dit gebouw heeft 53% gerecyclede materialen en energiebesparende systemen zoals zonnepanelen. Daarnaast heeft dit gebouw het LEED-certificaat behaald, een ander document dat COOL-R heeft, een erkenning voor het verlichtingssysteem, natuurlijke ventilatie, verwarming en hergebruik van regenwater.

Dit zijn de 5 meest ecologische gebouwen ter wereld en kunnen nog steeds toenemen in termen van duurzaamheid en energie-efficiëntie als ze gebruik maken van andere renovaties en producten zoals de toepassing van COOL-R waterdichtingsmembraan op hun daken.

In Edmonton hebben we een aanzienlijk aanbod van goed gebouwde bungalows uit de jaren ’50 & ’60 die oudere wenselijke wijken bevolken. Deze woningen hebben een solide basisstructuur, maar bepaalde functionele componenten bereiken het einde van hun verwachte levensduur. Vaak voldoen de indeling en de grootte niet aan de moderne smaak en verwachtingen. Door het volledig retrofitten van de functionele componenten en het toevoegen van een tweede verdieping aan de plattegrond kunnen we deze beide tekortkomingen aanpakken en een product creëren dat eruit ziet en presteert als een nieuwe woning zonder de energieschuld op zich te nemen die ontstaat door een volledige afbraak en verbouwing. Hoewel hergebruik innovatie en flexibiliteit vereist, zijn er geen compromissen nodig op het gebied van ontwerp of prestaties.

Een secundair maar substantieel bijkomend voordeel is de mogelijkheid om gevestigde wijken nieuw leven in te blazen. De stad Edmonton heeft een uitgesproken doel om invulling te geven aan een volume dat concurreert met de voorstedelijke ontwikkeling. Reconstructie heeft kosten-, tijdlijn- en impactvoordelen die inbreidingen toegankelijk maken voor meer huizenkopers. Door hergebruik van de bestaande structuur verkorten we de bouwtijdlijnen, verminderen we de verstoring van buren en gemeenschappen en verminderen we de totale kosten. Deze efficiënties zullen Edmonton helpen om een ontwikkeling te bevorderen en te stimuleren die gebruik maakt van de bestaande civiele infrastructuur; elektriciteit, water, riolering, wegen en scholen om er maar een paar te noemen.