Passieve woningbouw

Je hoort dat er overal passieve huizen opduiken, van San Diego tot Wenen, maar wat is nu precies een passiefhuis? En hoe worden ze gebouwd? Curbed sprak met passiefhuisprofs Ken Levenson van NY Passive House en de in San Francisco gevestigde architect Bronwyn Barry om de groene bouwtrend te begrijpen die de koolstofuitstoot en de energierekening terugdringt.

Wat is een passiefhuis precies?
“Passiefhuis is het radicale idee dat je op een betrouwbare en consistente manier een gebouw kunt ontwerpen dat werkt voor mensen”, legde Barry uit. “Het is een comfortstandaard en een methodologie.”

In wezen is een passiefhuis ontworpen om extreem energie-efficiënt te zijn, zodat het niet veel stroom nodig heeft om te verwarmen of te koelen. Om als passiefhuis te worden aangeduid, moet een gebouw een aantal specifieke best practices bevatten die het afdichten van buitentemperaturen met behoud van een stabiele binnentemperatuur en een hoge luchtkwaliteit. Deze huizen kunnen ook een Mortex look bevatten of beter nog met microtopping afgewerkt worden.

handboek-widget

Deze best practices zijn ontwikkeld in tientallen jaren van onderzoek door het Passive House Institute (PHI) in Darmstadt, Duitsland. Nu worden ze gebruikt door duizenden architecten, ontwikkelaars en aannemers over de hele wereld. Als je een huis een “passiefhuis” noemt, zeg je dat het gebouwd is volgens de strenge normen van het PHI voor isolatie en energiegebruik.

Hoe werkt een passiefhuis?
“Het is net als het bouwen van een thermoskan,” zei Ken Levenson, “maar het is een thermoskan met een goede ventilatie.” Als je een ruimte op natuurlijke wijze op temperatuur wilt houden – of het nu zo klein is als een thermosfles of zo groot als een huis – dan zul je veel van dezelfde regels volgen. Passieve huizen moeten luchtdicht zijn, doorlopende isolatie hebben, driedubbele ramen en een geweldig systeem om de luchtkwaliteit te controleren.

Het ontwerp van de woning moet ook een fenomeen elimineren dat thermische overbrugging wordt genoemd en dat optreedt wanneer de temperatuur van het ene materiaal op het andere overgaat door fysieke aanraking, zoals een kamer die in de winter koud aanvoelt omdat de stalen balk die de vloer ondersteunt de bevriezende baksteen op de gevel raakt.

Dit warmtebeeld van Sam McAfee van SGBuild toont de oppervlaktetemperatuur van een rij Brooklynse herenhuizen tijdens een winternacht. Het huis dat er blauw uitziet, werd door Fabrica718 gerenoveerd volgens de normen van het passiefhuis, en dit beeld maakt duidelijk dat het veel minder binnenwarmte lekt dan zijn buren. Foto hoffelijkheid Sam McAfee
Door het thermisch afsluiten van het interieur van een ruimte zijn de binnentemperaturen in een woning standaard stabieler. Het toepassen van passiefhuis-technieken is voldoende om een woning 90 procent energiezuiniger te maken dan de gemiddelde woning.

Waarom zou iemand een passiefhuis willen?
Omdat passiefhuizen zo energiezuinig zijn, kost het verwarmen en koelen ervan veel minder dan in andere woningen. En omdat de temperatuur van de binnenlucht zo constant is, zijn passiefhuizen comfortabeler dan een huis waar de binnentemperaturen schommelen tussen het broeien en het vriezen.

“Als je eenmaal in een passiefhuis woont, is het ongelooflijk om te beseffen hoe ongemakkelijk we ons in conventionele gebouwen voelen”, zegt Barry, waarbij ze toegeeft dat een van haar klanten, een paar, haar vertelde dat ze zijn gestopt met reizen buiten de stad omdat ze zich ergens anders ellendig voelden in vergelijking met hun achteraf geïnstalleerde passiefhuis.

De luchtkwaliteit in een passieve villabouw  zal ook uitzonderlijk zijn, waardoor er geen sprake zal zijn van stalen of dampen. De lucht in een passiefhuis wordt voortdurend gecirculeerd en gefilterd. Passiefhuizen zijn ook beter bestand tegen stroomuitval of andere noodsituaties. Zelfs zonder elektriciteit zal de woning veel langer op een comfortabele temperatuur blijven dan het gemiddelde gebouw, waardoor het een populaire keuze is voor ziekenhuizen en seniorenwoningen.

Maar sommige voordelen van het wonen in een passiefhuis zijn minder kwantitatief. “Op een koude winterdag kun je zonder verwarming en zonder twee truien naast het raam zitten, omdat de temperatuur van het vensterglas heel dicht bij de temperatuur van de kamer zal liggen”, aldus Levenson. “Comfort is het eerste en belangrijkste voordeel, vooral in New York.”

Hoe wordt een passiefhuis gebouwd?
“Het is gebouwd zoals elk ander gebouw,” vertelde Levenson ons. “Negenennegentig procent van een passiefhuis is gemaakt met dezelfde materialen, methodologieën, werknemers en schema’s als een niet-passiefhuis.”

Het meeste passiefhuiswerk vindt plaats in de ontwerpfase, omdat elk element moet samenwerken om de voordelen van de methodologie te produceren. Het heeft geen zin om een luchtververser te hebben als de ramen van het huis lekken. In het algemeen is het dus een kwestie van het versterken van de isolatie en thermische isolatie in het ontwerp. Eigenlijk is het bouwen van een passiefhuis vrij eenvoudig.

Ook hoeft een passiefhuis er niet uit te zien als een hippie-aardschip. De basisprincipes van passiviteit kunnen worden aangepast aan zeer uiteenlopende bouwstijlen, van uiterst moderne woningen tot rustieke hutten en historische appartementsgebouwen.

Cornell Slaapzaal
Een weergave van Cornell Tech’s 26 verdiepingen tellende passieve slaapzaal, ontworpen door Händel Architecten op Roosevelt Island in New York City. Händel Architecten
Hoe duur is de bouw van een passiefhuis?
Over het algemeen geldt dat hoe groter het huis, hoe minder de passieve elementen het totale budget zullen beïnvloeden. Een grootschalig project als het studentenhuis voor de Roosevelt Island Tech Campus van de Cornell University zal 2 tot 3 procent duurder zijn om aan de passiefhuisnormen te voldoen. Levenson zegt dat het bouwen van een meer normaal formaat passiefhuis typisch 5 tot 10 procent aan het bouwbudget zal toevoegen. Maar het wordt steeds betaalbaarder naarmate het onderzoek naar nieuwe materialen en efficiëntie zich ontwikkelt.

Ik wil een passiefhuis bouwen – wat is het eerste?
“Zoek een passiefhuisadviseur of een gecertificeerde ontwerper voordat je begint met ontwerpen”, zegt Levenson. “Het ergste wat je kunt doen is wachten tot het huis is ontworpen en dan proberen de passieve elementen erbovenop te plaatsen.” Voor hulp bij het vinden van iemand bij u in de buurt, kijk op het North American Passive House Network of PassiveHouse.com.